dilluns, 25 d’octubre del 2010

4 Catalunya: Recursos Naturals, Medi Ambient i Paisatge

-       Energia eòlica                                                                                     7
-        Energia Hidràulica



Energia tèrmica: Es denomina energia tèrmica a la energia alliberada en forma de calor. Pot ser obtinguda de la naturalesa, a partir de la energia química, mitjançant una reacció exotèrmica, com la combustió d'algun combustible; per una reacció nuclear de fissió o de fusió; mitjançant energia elèctrica per efecte Joule o per efecte termoelèctric; o per fregament, com residu d'altres processos mecànics o químics. Així mateix, és possible aprofitar energia de la naturalesa que es troba en forma d'energia tèrmica, com l'energia geotèrmica o l'energia solar tèrmica.
Energia fotovoltaica: És la forma d'obtenció d'energia solar a través de dispositius semiconductors que en rebre radiació solar s'exciten, provoquen salts electrònics i una petita diferència de potencial tipus díode en els seus extrems.
L'acoblament en sèrie de diversos d'aquests díodes òptics permet l'obtenció de voltatges majors en configuracions molt senzilles, i aptes per a petits dispositius electrònics. A major escala, el corrent elèctric continu que proporcionen les plaques fotovoltaiques es pot transformar en corrent altern i injectar en xarxa, operació que és poc rendible econòmicament i que precisa encara de subvencions per a la seva viabilitat.
Recursos naturals:  Són les matèries que s'extreuen de la terra i serveixen per satisfer les necessitats humanes, per contribuir el seu benestar i desenvolupament de manera directa (matèries primeres, minerals, aliments) o indirecta (serveis ecològics indispensables per a la continuïtat de la vida en el planeta).
Energies renovables:  És l'energia generada per recursos naturals—com la llum solar, el vent, la pluja, les marees i l'escalfor geotèrmica—que són renovables (recuperades naturalment). El 2006, aproximadament el 18% del consum mundial d'energia havia estat generat per fonts renovables; el 13% generada per la biomassa tradicional, com la crema de fusta. La hidroelectricitat era la següent font d'energia renovable, proveint el 3% del consum mundial d'energia i el 15% de la generació d'electricitat.
Energies no renovables: És aquella font d'energia que una vegada exhaurida no es podrà o serà molt costós i difícil tornar a formar. Fa referència a l'escala de vida humana, ja que processos com l'acumulació de carboni han tardat fins 500 milions d'anys.
Les fonts d'energia no renovables convencionals són el carbó, el petroli i el gas natural (també anomenats combustibles fòssils), i les de reaccions químiques entre determinats materials (bateria).

Impacte ambiental: és el deteriorament del medi ambient mitjançant l'esgotament dels recursos com l'aire, l'aigua i el sòl, la destrucció dels ecosistemes i l'extinció de la fauna silvestre. Aquesta és una de les deu amenaces advertides oficialment en el Panell de Terres d'Alt Nivell de les Nacions Unides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada