dijous, 14 d’octubre del 2010

1 Un món globalitzat (definicions)

Recursos naturals: Els recursos naturals són els elements i forces de la natura que l'home pot utilitzar i aprofitar. Aquests recursos naturals representen, a més, fonts de riquesa per a l'explotació econòmica.

Recursos renovables: Els recursos renovables es regeneren de manera natural i continuada i, en conseqüència, no són limitats. Poden ser explotats de manera indefinida sempre que la demanda no sigui superior a la capacitat de regeneració del producte.

Recursos no renovables: Els recursos no renovables més importants són proporcionats per l'esfera geològica de la Terra en forma de matèries primeres, font de materials, i combustibles fòssils, font d'energia.
La seva utilitat com recursos depèn de la seva aplicabilitat, però també del cost econòmic i del cost energètic de la seva localització i explotació. Per exemple, si per a extreure el petroli d'un jaciment cal invertir més energia que la qual va a proporcionar no pot considerar-se un recurs.

Combustible fòssil: Els combustibles fòssils són aquells combustibles originats per la fossilització de matèria orgànica: el carbó, el petroli i el gas natural. En indrets concrets de la Terra es poden trobar l'energia solar que diferents organismes vius van absorbir fa milions d'anys i que, per un procés complex de transformació, es van convertir en els actuals combustibles fòssils.

Biodiversitat: S'entén per biodiversitat o diversitat biològica la variabilitat d'organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres coses, els ecosistemes terrestres i marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexes ecològics dels que formen part; comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i dels ecosistemes.

Transgènics: Els aliments transgènics són aliments obtinguts d'espècies a les que s'han afegit de manera artificial gens que no els són propis mitjançant tècniques de biotecnologia i enginyeria genètica. Amb aquestes tècniques s'aconsegueixen aliments amb qualitats particulars.

Fenomen natural: Tota manifestació de la naturalesa es refereix a qualsevol expressió que adopta la naturalesa com a resultat del seu funcionament intern. Hi ha de regulars i d’altres de forma extraordinària i sorprenent.

Desastre natural: Un desastre, calamitat o catàstrofe natural és un esdeveniment produït per fenòmens d'elevada energia, propis de la dinàmica natural del planeta, que produeixen una gran quantitat de danys materials i personals en una determinada àrea geogràfica i en un moment donat. Fa referència a enormes pèrdues humanes i materials.

Risc natural: Tota manifestació de la natura. Es refereix a qualsevol expressió que adopta la naturalesa, com a resultat del seu funcionament intern. Hi ha que es produeixen amb regularitat i d’altres de forma extraordinària i sorprenent.

Desenvolupament econòmic: Creixement del PIB (Producte Interior Brut) dels països, en l’augment del moviment de capital i en l’increment de mitjans tecnològics per a la producció.

Desenvolupament humà: Concepte de desenvolupament que consisteix a crear les condicions per tal que les persones puguin desenvolupar totes les seves capacitats personals u humanes d’acord amb els seus interessos. El desenvolupament econòmic, per tant, no és una finalitat en si mateix, sinó únicament el mitja per aconseguir el desenvolupament humà.

Pobresa absoluta: Situació que es produeix quan una persona no té cobertes una sèrie de necessitats bàsiques, és a dir, quan no arriba a un grau suficient d’alimentació, salut i higiene, habitatge, accés a l’educació, accés a mitjans de comunicació o bé quan no hi ha mecanismes socials proveïts per l’estat per afrontar les situacions de vellesa, malaltia o atur. Aquesta situació la pateixen força persones dels països no desenvolupats, però també hi ha pobres en països desenvolupats.

Urbanització: Fenomen pel qual les ciutats creixen de manera accelerada en nombre, població i superfície i es fan extensius els seus modes de vida.

Societat Postindustrial: L’aparició de les noves tecnologies (informàtica, Internet, ... ) fan que l’eix i el control de l’economia passi de la indústria a qui tingui el control de la Tecnologia i dels Sistemes de transmissió de la informació

Deslocalització: Portar les fàbriques a països poc desenvolupats resulta rendible ja que minimitza costos en temes de salaris i impostos i minimitza els problemes laborals i allunya les activitats molestes.

Globalització de l’economia: Integració creixent de tota l’economia mundial en un sol sistema econòmic, dominat pel capitalisme, juntament amb un augment de la interdependència entre tots els sistemes productius i una progressiva manca de capacitat de decisió dels estats sobre la seva economia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada