dilluns, 25 d’octubre del 2010

7 Espanya: Medi Ambient, paisatge i recursos (definicions)


Regió biogeogràfica: és l'àrea de distribució d'una espècie, subespècie o un altre taxó, és l'espai geogràfic sobre el qual es distribueix. L'especialitat que dins de la biogeografia, s'ocupa de les àrees concretes dels taxons es diu corologia.

Aqüífer: és una font subterrània, sigui una formació tipus cova o capes de materials permeables, que tenen la capacitat de que l'aigua no es retingui i inundar d'aigua en el seu interior.

Escorrentia: és la làmina d'aigua que es produeix per sobre el sòl després de la seva precipitació. Són un agent geològic que té una gran capacitat erosiva i de modelar en zones de clima sec i pluges torrencials.

Insolació: és la quantitat d'energia solar rebuda per una superfície. La radiació solar se sol expressar en kilowatts hora per metre quadrat per dia (kW•h/m2/day) o en watts per metre quadrat (W/m2).

Conca hidrogràfica: en geografia, una conca és una zona més o menys extensa amb una altitud inferior a les formacions de relleu que envolten. De vegades, es forma com a resultat de l'acció erosiva d'un riu i els seus afluents. Altres vegades, pot ser la conseqüència de l'enfonsament d'una falla.

Efecte hivernacle: és el procés pel qual l'atmosfera d'un planeta fa que s'escalfi, permetent l'entrada de radiació solar visible, però impedint o dificultant l'emissió de calor des del planeta.

Desertització: és el procés natural de formació de deserts no s'ha de confondre amb desertificació que és el procés de formació de deserts induït per l'home. La desertització és doncs el procés evolutiu natural d'una regió cap unes condicions morfològiques, climàtiques i mediambientals que es coneixen amb el nom de desert per la seva aridesa.

Bosc perenne: bosc format per arbres o plantes que viuen tres o més anys. En general són perennes els arbres, arbusts i algunes mates. Algunes plantes perennes perden la part "epigea" (part aèria) durant el període desfavorable de l'any i es mantenen vives de forma subterrània, aquestes plantes reben el nom de vivaces. En els caducifolis es perden les fulles però romanen les gemmes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada