dilluns, 25 d’octubre del 2010

5 Catalunya: Activitats econòmiques (definicions)


Sector primari: es refereix a totes les activitats que transformen els recursos naturals en productes primaris; és a dir, en la matèria primera per a altres indústries (sector secundari). Les activitats del sector primari són l'agricultura, la caça, la pesca, la silvicultura, la ramaderia i la mineria. Les indústries manufactureres que agrupen, empaquen, purifiquen o processen la primera matèria a prop dels productors primaris es consideren part d'aquest sector, especialment si la primera matèria necessita d'aquest procés per a vendre's o transportar-se a les indústries que en faran ús.

Sector secundari: d'una economia es refereix als sectors econòmics que creen productes finals: la indústria i la construcció. Aquest sector fa ús de la producció del sector primari per manufacturar productes finals o productes que poden ser utilitzats per altres negocis, per l'exportació o per vendre als consumidors finals. Aquest sector sovint es divideix en indústria lleugera i indústria pesada.

Sector terciari: és una de les tres categories industrials d'una economia (les altres són: el sector primari, relacionat amb l'extracció i/o el desenvolupament dels recursos naturals, i el sector secundari, relacionat amb la indústria de manufactura). Els serveis es defineixen en la literatura econòmica tradicional com a "béns intangibles". El sector terciari inclou l'oferiment de serveis ja sigui a altres negocis i indústries o als consumidors finals. Aquest sector inclou les activitats de transports, distribució i venda dels béns d'un productor al consumidor, com és el cas de les vendes minoristes i majoristes. També inclou serveis personalitzats com ara l'entreteniment, restaurants, educació, bancs, turisme, el serveis de sanitat, les franquícies, els mitjans de comunicació i les companyies d'assegurances.

Producte Interior Brut per càpita: és el PIB dividit per la població de l'espai econòmic. Sovint s'utilitza per comparar el grau de desenvolupament entre països, encara que, més aviat, és una simple comparació de la capacitat productiva per individu. Tanmateix, com a mitjana aritmètica, no és un mesurament adequat del benestar, de la distribució de la riquesa, ni de l'accés aquesta o al capital.

Deslocalització: és el fet de traslladar la producció d'una fàbrica, oficina, seu, servei, etc… a un altre indret on la suma de la producció més el transport resulta més econòmic que la producció a la primera ubicació. Aquesta pràctica és durament criticada per sindicats i moviments socials, que només hi veuen l'afany de les empreses d'incrementar el seu benefici econòmic.

Empresa Multinacional: és una gran empresa que opera en diversos països. Té una única imatge de marca i abarateix costos per la deslocalització de la seva producció, de manera que els productes es creen en zones amb mà d'obra barata o abundància d'energia i es venen en altres mercats. La gran majoria funcionen sota la forma de societat anònima i tenen la seu en un país fortament industrialitzat. Són fruit de la globalització de l'economia, que rebaixa o suprimeix els aranzels i es basa en un bon sistema de transport.

Taxa d'activitat: és el percentatge de les persones que tenint edat per treballar, treballen o busquen feina.

Índex de preus al consum (IPC): és un índex que recull i compara els preus d'un conjunt de béns i serveis o productes. Els productes emprats es determinen en funció de l'enquesta contínua de pressupostos familiars, conjunt de productes o serveis que adquireix o utilitza regularment una determinada quantitat de consumidors, i la variació del preu de cadascun respecte a la mostra anterior.

Taxa d'atur: és el nombre de treballadors aturats dividit entre la força laboral civil total o població econòmicament activa, la qual inclou als empleats i als desocupats. 

Sectors productius o econòmics són les diferents branques o divisions de l'activitat econòmica, atenent al tipus de procés que es desenvolupa. Es distingeixen tres grans sectors denominats primari, secundari i terciari.

Plataforma Logística: es defineix conceptualment, com aquells punts o àrees de ruptura de la cadena de transport i distribució en els quals es concentren activitats i funcions tècniques i de valor afegit. Aquestes s'han desenvolupat preferentment entorn dels ports.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada