dilluns, 25 d’octubre del 2010

1 (2) Un món globalitzat (definicions)



Interdependència econòmica: La interdependència és la dinàmica de ser mútuament responsable i de compartir un conjunt comú de principis amb uns altres. Aquest concepte difereix substancialment de la "dependència", doncs la relació interdependent implica que tots els participants siguin emocional, econòmica i/o moralment "independents". Alguns advoquen per la llibertat o la independència com una sort de ben desitjable superior; uns altres creuen el mateix pel que fa a la família, la comunitat o la societat sencera. La interdependència reconeix la veritat (o la validesa) en cadascuna de les posicions, i les desenvolupen junts.

Centre: Conjunt de regions que tenen uns mitjans de producció de tecnologia elevada, una gran inversió de capital i controlen el mercat mundial.

Perifèria: Regions que tenen uns mitjans de producció d'escassa tecnologia, poca inversió econòmica i no tenen cap control sobre el mercat mundial.

Àrea geopolítica: Sanomena així un espai territorial definit per unes característiques geogràfiques determinades i un conjunt de relacions polítiques que se sustenten en aquesta base territorial.

Mà dobra: Flux de persones que es desplacen a distàncies sovint molt grans, per tal de trobar un lloc de treball.






Balança comercial: és el resultat de les transeccions econòmiques entre dos països.
És un instrument  essencial  per poder  analitzar el comerç exterior d´un país, la balança comercial engloba la diferència entre el valor de les importacions generals i de les exportacions d´un país.
Com a conseqüència, quan la balança és positiva les exportacions són superiors, en canvi quan la balança és negativa, les importacions són superiors a les exportacions.

Balança de pagaments: document comptable que reuneix un conjunt d’ operacions econòmiques realitzades en un país durant un temps concret entre un nombre determinat de residents i els residents de la resta del món.
La balança de pagaments enregistra a la columna pagaments diverses maneres en què la moneda d'un país és proporciona als estrangers, alhora de fer turisme fora dels límits nacionals o efectuar inversions en altres països...
A la columna d’ingressos enregistra els camins pels quals els residents a l'estranger retornen aquesta moneda, com pot estar en pagar les exportacions, en enviar al país d'origen diners guanyats per treballadors emigrats. Aquests diversos orígens i motius de les transaccions han imposat una sistematització de la balança de pagaments com a document comptable.
La balança de pagaments es distribueix en tres tipus de comptes: béns i serveis, transferències, i capitals i or monetari.
-Compte de transferències:  introduït recentment per indicar, sobretot, la tramesa dels emigrants que treballen a l'estranger.
-Moviments de capital i or monetari:   enregistra  totes les transaccions representatives de canvis en la posició creditora-deutora del país en qüestió pel que respecta a la seva possessió d'or i d'altres reserves monetàries.
El concepte de desequilibri de la balança de pagaments és aquella que associa al saldo de la balança de transaccions corrents, que indica la solució dels fluxos de béns i serveis entre el país i l'estranger. Els moviments de capital i or monetari reflecteixen la forma com el país en qüestió ha compensat el desequilibri en la balança de transaccions corrents.

Distribució de comptes en la balança de pagaments:

A:béns i serveis
-1. mercaderies
2. or no monetari
3. nolis i assegurances sobre transports internacionals
4. altres transports
5. turisme i viatges
6. rendes d'inversió
7. transaccions governamentals
8. altres serveis
B: transferències
9. del sector privat
10. del sector públic
C: capitals i or monetari
11. capital privats a llarg terme
12. govern central
13. institucions monetàries
14. errors i omissions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada