dilluns, 25 d’octubre del 2010

6 Catalunya: Població i sistema Urbà (definicions)


-        Dinàmica d’una població                                                                   
-        Creixement Vegetatiu / Taxa de creixement vegetatiu
-        Taxa d’envelliment
-        Fecunditat



Plataforma logística:
Una plataforma logística és el local on es concentra tot el que diu respecte a l'eficàcia logística, és a dir, l'àrea de la gestió responsable per proveir recursos, equipaments i informacions per a l'execució de totes les activitats d'una empresa. Posseeix zones d'iniciatives logístics i infraestructures de transport, que tenen per objectiu millorar la competència entre empreses, desenvolupant més l'economia, contribuint així per crear més llocs de treball. Aquestes activitats logístiques visen subministrar mitjans per a les instal·lacions s’estructuren de manera a assolir els objectius del client (industrial o distribuïdor). Per això és necessari formar-se un grup de clients vist que  l'estructura feta servir en el transport marca l'espai.

Estructura de la població:
la proporció, dins el conjunt de tots els individus que formen la població, de cada un dels sexes i de cada una de les edats. D'aquesta manera coneixem el nombre de mascles per famella o el de joves per adult i, per tant, la regeneració natural de la població.

Creixement migratori:
Diferència entre la immigració (altes en el padró municipal d'habitants) i l'emigració registrada (baixes en el padró municipal d'habitants) en un període definit. El creixement migratori és positiu si la immigració supera la emigració i negatiu si l'emigració és més elevada que la immigració.

Esperança de vida:
L'esperança de vida és el terme mitjà d'anys que un home o una dona d'un país determinat que neixen el mateix any, viuran si la mortalitat es manté fixa per a cada grup d'edat en el futur. L'esperança de vida és un mesurament de la qualitat de vida d'un país, i és un resum de la mortalitat de cada grup d'edat. És utilitzat com a indicador del potencial de la taxa de rendiment del capital humà, i altres mesuraments de les ciències actuarials.
Cal esmentar que aquesta estadística és un terme mitjà, i no representa que cap persona no viurà més anys (o menys) dels que indica aquesta estadística.

Cens:
El cens de població és un conjunt d'operacions que reuneixen, elaboren i publiquen dades demogràfiques, econòmiques i socials corresponents a tots els habitants d'un país o territori, referits a un moment determinat o a certs períodes donats. A Espanya es fa cada cinc o deu anys. També es coneix amb el nom de padró o llista de la població o riquesa d'un país, província o localitat.

Natalitat/ Taxa de natalitat:
La taxa de natalitat és una taxa utilitzada en demografia per a indicar el nombre de nascuts vius durant un any per cada mil habitants d'una població concreta.

Mortalitat/ Taxa de mortalitat:
La taxa de mortalitat és una taxa utilitzada en demografia per indicar el nombre de defuncions d'una població concreta per cada mil habitants, durant un període concret de temps, generalment un any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada